OLEJEK SEZAMOWY

Olejek sezamowyOlejek sezamowy jest produktem tłoczenia na zimno nasion sezamu. Posiada charakterystyczną, ciemnożółtą barwę oscylującą ku brązowi, wykazując przy tym przyjemny zapach i szczególnie ceniony w kuchniach orientalnych smak orzechowy. Do tej pory, olej sezamowy znajdował przede wszystkim zastosowanie kulinarne, jednak dokładne poznanie jego właściwości pozwoliło na skuteczne wykorzystanie go również w przemyśle kosmetycznym.
 
Olej sezamowy z powodzeniem może być stosowany jako olejek do ciała, masażu oraz jako składnik kąpieli. Jego własności czynią go optymalnym kosmetykiem do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, mieszanej, wrażliwej, a także słabo ukrwionej.
 
Co istotne, olej sezamowy wykazuje również właściwości ochronne w profilaktyce oparzeń słonecznych. Wytwarza naturalny film na powierzchni skóry, ograniczając efekty nadmiernego promieniowania ultrafioletowego.

 
Olej z sezamu działa także rozgrzewająco oraz oczyszczająco na organizm. Zalecany jest w zaburzeniach wydzielania sebum, pomagając uregulować czynności gruczołów łojowych. Co ciekawe, już w tradycji indyjskiej, olej sezamowy znany jest jako świetny środek do nadania skórze gładkości, połysku, elastyczności oraz wyjątkowej urody, co potwierdzone jest również współcześnie praktyką skutecznego wykorzystania oleju w preparatach do pielęgnacji skóry.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel