OLEJEK LAUROWY

Olejek laurowy wytwarzany jest z liści wawrzynu szlachetnego, powszechnie znanego jako drzewo laurowe, z którego starożytni Grecy pletli wieńce dla swoich poetów, zwycięzców olimpiad, bohaterów wojennych i innych ważnych osób. Drzewo laurowe jest też pośrednim bohaterem mitologii greckiej. Dafne, nimfa nieodwzajemniająca uczucia Appolina, chcąc uciec przed zakochanym mężczyzną uprosiła ojca o przemienienie ją w drzewo wawrzynu.

Olej laurowy ma ciekawą ciemnozieloną barwę i intensywny zapach. W temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą. Zaobserwowana szybka zmiana konsystencji pod wpływem niewielkiej zmiany temperatury znalazła zastosowanie w kosmetyce. Kremy z dodatkiem olejku laurowego cechują się bowiem łatwą aplikacją i szybkim wchłanianiem bez pozostawiania nieprzyjemnego uczucia lepkości.

Olejek z liści wawrzynu ma silne właściwości rozgrzewające, pozwalające zmniejszyć dolegliwości bólowe stawów i znieść bolesne napięcie mięśni. W medycynie naturalnej stosowany jest w leczeniu zwichnięć i obrzęku stawów, a także gojeniu trudno gojących się ran i zmian łuszczycowych. Działanie oczyszczające, ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne znalazło zastosowanie w leczeniu trądziku.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel