LUKRECJA

Korzeń lukrecji od wieków stosowany był jako znakomity dodatek spożywczy, dzięki swojej niezwykle intensywnej słodyczy. Jednak uwadze starożytnych nie uszły również własności lecznicze tej słodkiej rośliny.
 
Składnikiem bazowym lukrecji, odpowiedzialnym m. in. za jej smak jest kwas glicyryzynowy. Ten związek organiczny wykazuje wybitne właściwości łagodzące i regenerujące. Skóra podrażniona, po zastosowaniu wyciągu z lukrecji szybko goi się, a zaczerwieniona skóra powraca do swojego naturalnego kolorytu, łagodząc jednocześnie ból. Tę własność znakomicie uzupełnia antyseptyczne działanie lukrecji, która hamuje przenikanie bakterii do wnętrza rany. Co ciekawe, roślina ta może być z powodzeniem stosowana w niektórych przypadkach jako alternatywa dla środków farmakologicznych z grupy steroidów.
 
Składniki zwarte w korzeniu lukrecji wykazują zdolność do neutralizacji skutków promieniowania ultrafioletowego, wytwarzając na powierzchni skóry naturalny film ochronny. Kwas glicyryzynowy, charakterystyczny dla lukrecji jest też znakomitym środkiem nawilżającym oraz uznanym przeciwutleniaczem. Właściwości te pozwalają zachować pielęgnowanej lukrecją skórze, długotrwałą młodość, atrakcyjny wygląd oraz wolność od zmarszczek i wszelkich oznak jej starzenia.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

Podziel się swoim komentarzem z innymi

Polecane

pixel