LUKRECJA

Korzeń lukrecji od wieków stosowany był jako znakomity dodatek spożywczy, dzięki swojej niezwykle intensywnej słodyczy. Jednak uwadze starożytnych nie uszły również własności lecznicze tej słodkiej rośliny.
 
Składnikiem bazowym lukrecji, odpowiedzialnym m. in. za jej smak jest kwas glicyryzynowy. Ten związek organiczny wykazuje wybitne właściwości łagodzące i regenerujące. Skóra podrażniona, po zastosowaniu wyciągu z lukrecji szybko goi się, a zaczerwieniona skóra powraca do swojego naturalnego kolorytu, łagodząc jednocześnie ból. Tę własność znakomicie uzupełnia antyseptyczne działanie lukrecji, która hamuje przenikanie bakterii do wnętrza rany. Co ciekawe, roślina ta może być z powodzeniem stosowana w niektórych przypadkach jako alternatywa dla środków farmakologicznych z grupy steroidów.
 
Składniki zwarte w korzeniu lukrecji wykazują zdolność do neutralizacji skutków promieniowania ultrafioletowego, wytwarzając na powierzchni skóry naturalny film ochronny. Kwas glicyryzynowy, charakterystyczny dla lukrecji jest też znakomitym środkiem nawilżającym oraz uznanym przeciwutleniaczem. Właściwości te pozwalają zachować pielęgnowanej lukrecją skórze, długotrwałą młodość, atrakcyjny wygląd oraz wolność od zmarszczek i wszelkich oznak jej starzenia.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniacnie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel