LAWENDA

Lawenda jest malutkim krzewem o przepięknych fiołkowo-niebieskich kwiatach. Jej intensywny, przyjemny zapach zna chyba każdy. Niewiele osób wie jednak jak cenne właściwości posiada ta roślina. Olejki lawendowe wykorzystywane są na dużą skalę w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Właściwości rozkurczowe i rozluźniające wykorzystywane były przez babcie od wielu pokoleń. W kosmetyce natomiast zastosowanie znalazły silne właściwości odkażające.

Analizując właściwości lawendy nie można pominąć jej zastosowania aromaterapeutycznego. Lawenda już od czasów średniowiecznych była kojarzona ze stanem duchowego odprężenia, co znalazło także odzwierciedlenie w kosmetykach, gdzie doskonałą, naturalną pielęgnację skóry wzbogacono relaksującym ekstraktem z kwiatów lawendy skąpanych w śródziemnomorskim słońcu. Seria kosmetyków MACROVITA z ekstraktem z kwiatów lawendy została stworzona, aby zniewalając zmysły delikatnym, uwodzicielskim zapachem przynosić ukojenie duszy i ciału.

Olejek lawendowy, otrzymywany w procesie destylacji fioletowych kwiatów, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Regularne stosowanie widocznie eliminuje zmiany ropne i trądzikowe. Istotne jest jego jednoczesne stymulowanie wzrostu nowych komórek, które zapewniają naturalną miękkość i świeżość. Esencja ma działanie relaksujące i poprawiające nastrój. Łagodzi bóle mięśniowe i zmniejsza obrzęki poprawiając ogólne samopoczucie.

Lawenda jest powszechnie spotykaną rośliną. Największe rejony usłane fioletowym kwiatem znajdują się na ziemiach basenu Morza Śródziemnego. Jej plantacje można jednak spotkać właściwie w każdym kraju Europy.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel