Glikozaminoglikany
- Alantoina
- Aloes
- Arnika górska
- Awokado
- Babka lancetowata
- Bambus
- Bawełna
- Biała herbata
- Białka pszenicy
- Białka roślinne
- Białka ryżu
- Biotyna
- Bizabolol
- Bluszcz
- Chmiel
- Cytryna
- Czarny owies
- Czerwone winogrona
- Day Moist™
- Drobinki skorupek migdałów
- Drzewo figowe i jarzębina
- Dziurawiec
- Fitosterole
- Ginko biloba
- Gliceryna
- Glikozaminoglikany
- Hibiskus
- Imbir
- Iso-slim Complex™
- Jojoba
- Kaolin
- Kasztanowiec
- Keratyna
- Komórki macierzyste drzewa arganowego
- Komórki macierzyste drzewa figowego i jarzębiny
- Kompleks witamin E+C+F
- Krwawnik pospolity
- Kwas hialuronowy
- Kwas mlekowy
- Lawenda
- Lilia wodna
- Lipa
- Lukrecja
- Łubin biały
- Malwa
- Masło jojoba
- Masło kakowe
- Masło shea (Karite)
- Mastyks
- Mącznica lekarska
- Mimoza
- Miód
- Mleczko pszczele Royal Jelly
- Morwa biała
- Multifruit
- Nagietek
- Nasiona drzewa sandałowego
- Niepokalanek pieprzowy
- Octopirox™
- Oczar wirginijski
- Olejek arachidowy
- Olejek arganowy
- Olejek awokado
- Olejek z bluszczu
- Olejek brzozowy
- Olejek cupuaçù
- Olejek jojoba
- Olejek laurowy
- Olejek migdałowy
- Olejek rycynowy
- Olejek sezamowy
- Olejek sojowy
- Olejek z drzewa herbacianego
- Olejek z dziurawca
- Olejek z kiełków pszenicy
- Olejek z kitu pszczelego
- Olejek z marchwi
- Olejek z nagietka
- Olejek z nasion bawełny
- Olejek z orzecha włoskiego
- Olejek z wiesiołka
- Oliwa
- Orchidea
- Orzech brazylijski
- Owies
- Papaja
- Peptyd P3
- Propolis
- Pokrzywa
- Pomarańcza
- Proszek z nasion oliwek
- Prowitamina B5
- Regu-stretch®
- Rokitnik
- Rozmaryn
- Rumianek
- Ryż
- Siwiec żółty
- Skrzyp polny
- Skutelaria
- Skwalan
- Słonecznik
- Sól morska
- Sproszkowane muszle ostryg
- Stewia
- Szałwia
- Szczaw
- Time Code™
- Wanilia
- Wąkrotka azjatycka (Cenetella Asiatica)
- Wiązówka błotna
- Wierzba
- Wierzbówka kiprzyca
- Witamina C
- Witamina E
- Witamina PP (niacyna)
- Wodorosty
- Wodorosty o wyglądzie koralowca
- Wosk Carnauba
- Wosk pszczeli
- Woski roślinne
- Wyciąg z pereł
Glikozaminoglikany są grupą polisacharydowych związków chemicznych stanowiących około 1,5% masy skóry. Zbudowane są z cuklicznie powtarzających się grup dwucukrowych, często związanych z atomem siarki, które w połączeniu z białkami tworzą skomplikowane struktury przestrzenne zwane proteoglikanami. Siatkowata budowa związku wywołuje efekt sita, które przepuszcza jedynie małe, wartościowe cząsteczki do wnętrza skóry. Jest swoistym środkiem transportu przeciwciał, hormonów, mediatorów reakcji zapalnej oraz toksyn.
Głównymi przedstawicielami glikozaminoglikanów są kwas hialuronowy i kwas chondroitynosiarkowy. Kwas hialuronowy, stanowiący 90% macierzy ma zdolność silnego wiązania wody. Jedna cząsteczka kwasu może jednocześnie związać nawet 250 cząsteczek H20. Jest to tym istotniejsze, iż jako jedyny ma możliwość zatrzymania wody w głębszych warstwach skóry. Pozostałe preparaty nawilżające działają jedynie na wierzchnie warstwy naskórka lub wywołują efekt krótkotrwały. Glikozaminoglikany zapewniają trwały efekt nawilżenia, który widoczny jest w postaci spłycenia zmarszczek oraz świetlistego wyglądu.