CYTRYNA

Zastosowanie cytryny w przemyśle kosmetycznym jest koncepcją stosunkowo nową. Rozległe badania naukowe potwierdziły jednak znakomite właściwości pielęgnacyjne cytryny, która z powodzeniem może stanowić składnik preparatów kosmetycznych.
 
Cytryna, co nie jest tajemnicą, to nieocenione źródło witaminy C. Substancja ta znana jest powszechnie jako jeden ze skuteczniejszych przeciwutleniaczy. Aktywnie zwalcza wolne rodniki, uszkadzające system antyoksydacyjny skóry. Działanie to pomaga opóźnić występowanie oznak starzenia skóry, w tym tak dotkliwych dla jej naturalnej struktury, jak zmarszczki czy zwiotczenia.
 
Udowodniono również własności antyseptyczne cytryny. Jej stosowanie pozwala więc zachować skórę od infekcji na jej powierzchni i tym samym zapobiega m. in. powstawaniu trądziku. Cytryna działa także przeciwzapalnie oraz polecana jest w łagodzeniu podrażnień.
 
Owoc ten jest też znakomitym środkiem usuwającym niedoskonałości skóry w postaci nieestetycznych przebarwień na jej powierzchni, co zawdzięcza swoim własnościom rozjaśniającym. Warto też wspomnieć, że charakterystyczny aromat cytryny wpływa na organizm kojąco, co znajduje szerokie zastosowanie w kuracjach aromaterapeutycznych.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniacnie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel