OLEJ Z ORZECHA WŁOSKIEGO

Olej z orzecha włoskiego w swoim pierwotnym zastosowaniu służył utrwalaniu dzieł malarskich. Później doceniono jego walory spożywcze, jako słodkiego dodatku do potraw w kuchniach francuskiej czy orientalnej.
 
Sprawdzone właściwości oleju z orzecha włoskiego zastosowano także w przemyśle kosmetycznym. Olej jest szczególnie wartościowym składnikiem w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej ze skłonnością do przetłuszczania, przywracając jej właściwe funkcjonowanie i zdrowy wygląd. Olej orzechowy jest również znakomicie wchłaniany przez skórę. Ważną zaletą tego składnika jest wysoka zawartość witaminy E, która jest nieocenionym przeciwutleniaczem. Właściwość ta pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, przede wszystkim zapobiegając jej starzeniu się.
 
Olej z orzecha włoskiego wpływa na redukcję zmarszczek, a także zapobiega powstawaniu nowych. Posiada nadto własności ściągające i ujędrniające skórę, co wpływa istotnie na poprawę jej wyglądu i świeżość. Warto również wspomnieć, że – ze względu na znaczny udział witaminy E – jest zalecany w kuracji przeciwtrądzikowej. Pomaga także pozbyć się uporczywych wyprysków i przebarwień na powierzchni skóry, a także skutecznie walczyć z łuszczycą.

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Share your comment
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel