OLEJ SEZAMOWY

Olej sezamowy jest produktem tłoczenia na zimno nasion sezamu. Posiada charakterystyczną, ciemnożółtą barwę oscylującą ku brązowi, wykazując przy tym przyjemny zapach i szczególnie ceniony w kuchniach orientalnych smak orzechowy. Do tej pory, olej sezamowy znajdował przede wszystkim zastosowanie kulinarne, jednak dokładne poznanie jego właściwości pozwoliło na skuteczne wykorzystanie go również w przemyśle kosmetycznym.
 
Olej sezamowy z powodzeniem może być stosowany jako olejek do ciała, masażu oraz jako składnik kąpieli. Jego własności czynią go optymalnym kosmetykiem do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, mieszanej, wrażliwej, a także słabo ukrwionej. Co istotne, olej sezamowy wykazuje również właściwości ochronne w profilaktyce oparzeń słonecznych. Wytwarza naturalny film na powierzchni skóry, ograniczając efekty nadmiernego promieniowania ultrafioletowego.
 
Olej z sezamu działa także rozgrzewająco oraz oczyszczająco na organizm. Zalecany jest w zaburzeniach wydzielania sebum, pomagając uregulować czynności gruczołów łojowych. Co ciekawe, już w tradycji indyjskiej, olej sezamowy znany jest jako świetny środek do nadania skórze gładkości, połysku, elastyczności oraz wyjątkowej urody, co potwierdzone jest również współcześnie praktyką skutecznego wykorzystania oleju w preparatach do pielęgnacji skóry.

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Share your comment
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel