GLIKOL PROPYLENOWY

Glikol propylenowy (propylene glycol, PPG) jest alkoholem z grupy alkoholi dwuhydroksylowych, czyli dioli. W normalnych warunkach glikol przyjmuje postać bezzapachowej, lepkiej i zawiesistej cieczy. W przemyśle znajduje najszersze zastosowanie jako składnik nadający kosmetykom pożądaną konsystencję oraz jako składnik nawilżający skórę.
 
Substancja ta jest uważana za wyjątkowo szkodliwą w przypadku jej spożycia. Może uszkadzać wątrobę, nerki, a także oddziaływać na układ nerwowy. W procesie produkcji, często dochodzi do skażenia glikoli eterem, który wykazuje właściwości rakotwórcze, a także uszkadza strukturę genetyczną komórek.
 
W powszechnym zastosowaniu glikolu polipropylenowego jako składnika produktów kosmetycznych obserwuje się degradację struktury włosa, a także podrażnienie skóry. Częstą dolegliwością jest również występowanie odczynu alergicznego, objawiającego się świądem i wysypką. Innym aspektem negatywnego oddziaływania glikoli na skórę jest – w połączeniu z łojem – zdolność zatykania porów, a tym samym wywoływania stanów zapalnych skóry. Z kolei przypadkowy kontakt substancji z oczami może powodować występowanie zapalenia gałki ocznej i spojówek, co objawia się łzawieniem, pieczeniem i opuchnięciem powiek. Glikol propylenowy może również uszkadzać strukturę lipidowo-proteinową błon komórkowych.
 
Z powyższych powodów wszystkie kosmetyki firmy MACROVITA nie zawierają glikolu propylenowego.
 
Jako produkty naturalne kosmetyki MACROVITA prawdziwie pielęgnują ciało i włosy. Kosmetyki MACROVITA są przyjazne dla włosów i skóry, dostarczają jej cennych, naturalnych substancji często pochodzących z plantacji ekologicznych – wolnych od pestycydów i sztucznych nawozów.
 
POWRÓT

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel