WOSK PSZCZELI

Wosk pszczeli, będący jednym z najstarszych składników stosowanych w kosmetyce, jest wydzieliną pszczół robotnic uzyskiwaną przez nie po spożyciu dużej ilości pyłku i miodu. Służy on do budowy plastrów gniazda wykorzystywanych do przechowywania miodu i wychowywania kolejnych pokoleń.
 
Dzięki bogatej zawartości karotenoidów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ludzie zaczęli wykorzystywać wosk do produkcji kosmetyków. Silne właściwości nawilżające, natłuszczające i ochronne spotkały się z dużym zainteresowaniem producentów naturalnych kosmetyków. Produkty z woskiem pszczelim polecane są szczególnie osobom z tendencją do wysuszania skóry.
 
Wosk pszczeli wykorzystywany jest głównie w produkcji kremów, balsamów, maści, mydeł i pomadek do ust. Występuje zwykle w postaci płatkowej, naturalnej lub bielonej. Intensywny, przyjemny zapach podnosi walory kosmetyków z jego zawartością. Dodatek wosku pszczelego do kremów i balsamów ułatwia rozprowadzanie po powierzchni ciała oraz zapewnia pozostawienie ochronnego filtru na skórze. Włosy zaś stają się lśniące i gładkie.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel