WĄKROTKA AZJATYCKA (CENETELLA ASIATICA)

Wąkrotka azjatycka zwana zielem tygrysa jest płożącą byliną o drobnych owocach, których bogactwo substancji aktywnych znalazło zastosowanie w kosmetyce. Ich wyciągi pełne są związków flawonoidowych pochodnych kwercytyny i kamferolu, olejków eterycznych, kwasów triterpenowych oraz witamin A, C, E i K.
 
Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne i antyseptyczne. Regularne ich stosowanie zapewnia jędrność i sprężystość skóry. Stymulacja fibroblastów do produkcji kolagenu i elastyny przyspiesza odnowę komórkową i przeciwdziała mikrouszkodzeniom skóry związanym z wiekiem.
Wspomaganie syntezy kwasu hialuronowego, odpowiadającego za prawidłowe nawilżenie skóry zapewnia świeżość i promienny wygląd zmęczonej cerze.
 
Wąkrotka azjatycka ma dodatkową, niewątpliwą zdolność przenikania w głębsze warstwy skóry. Poprzez  oddziaływanie na naczynia krwionośne i zdolność wzmacniania ściany naczyń dochodzi do usprawnienia podskórnego mikrokrążenia, które objawia się zniesieniem obrzęków i zmniejszeniem podskórnej tkanki tłuszczowej. Liczne zalety wąkrotki znalazły zastosowanie w produktach przeznaczonych dla kobiet o cerze dojrzałej, walczących z cellulitem oraz leczących się na zmiany wypryskowe, trądzikowe i pooparzeniowe.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniacnie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel