SZCZAW

Ta jedna z najbardziej pospolitych roślin, znajdujących dotąd przede wszystkim zastosowanie spożywcze zyskała uznanie jako wszechstronnie działający składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry.

Szczaw jest rośliną obfitującą w znaczne zawartości taniny. Substancja ta z kolei wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu szczaw może być z powodzeniem stosowany w odkażaniu podrażnień na powierzchni skóry. Zapobiega tym samym powstawaniu oraz rozwojowi zakażeń. Inną własnością taniny jest regulowanie wydzielania łoju, co jest szczególnie istotne w zwalczaniu trądziku.

Wśród substancji, które zawierają się w szczawiu są również flawonoidy. Flawonoidy są intensywnymi przeciwutleniaczami, których obecność pomaga zachować równowagę systemowi antyoksydacyjnemu skóry. Właściwość ta pozwala utrzymać skórę w znakomitej kondycji, opóźniając skutecznie postępowanie procesów jej starzenia. Skóra, na którą stosuje się środki z udziałem wyciągu ze szczawiu prezentuje się świeżo i zdrowo, a przy tym odznacza się gładkością i jędrnością.

Szczaw blokuje również wydzielanie tyrozynazy, co zapobiega powstawaniu przebarwień, a nadto działa wybielająco.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel