ROZMARYN

Rozmaryn znany jest od czasów starożytnych jako przyprawa o niepowtarzalnym aromacie, będąca jednocześnie świetnym konserwantem żywności. Ziele to zyskało jednak uznanie również i w przemyśle kosmetycznym cechując się wszechstronnymi zastosowaniami pielęgnacyjnymi. Rozmaryn w składzie kosmetyków, występuje głównie w silnie skoncentrowanej postaci tzw. oleożywicy.

Ekstrakt rozmarynu jest doskonałym przeciwutleniaczem. Znacznie skuteczniej, niż konwencjonalne środki, zwalcza wolne rodniki uszkadzające strukturę antyoksydacyjną skóry i ponoszące główną odpowiedzialność za zintensyfikowanie procesów starzenia się skóry. Pielęgnowana rozmarynem skóra jest znacznie gładsza, wolna od uporczywych zmarszczek oraz charakteryzuje się zdrowym kolorytem.

Zawarte w rozmarynie związki – kwas karnozowy i karnazol wykazują przy tym wybitne właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Głęboko oczyszcza skórę oraz usuwa zmartwiały naskórek. Pozwala to uniknąć nadkażenia podrażnień na powierzchni skóry oraz skutecznie przeciwdziałać powstawaniu nowych infekcji.
 
Rozmaryn pomaga zachować skórę w znakomitej kondycji, przydając jej młodego, świeżego wyglądu oraz naturalnej witalności.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel