POKRZYWA

Pokrzywa jest jednym z powszechnie spotykanych chwastów. Znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, kosmetyce, a ostatnio także w kuchni. Surowcem zielarskim pokrzywy są liście i korzenie. Liście zawierają wysokie stężenie naturalnych barwników, garbników, flawonoidów, witamin, a także soli mineralnych. Korzenie zawierają natomiast kwasy organiczne, sterole, polisacharydy oraz wartościowe pektyny.
 
Liczne substancje aktywne wykazują działanie sebostatyczne, polegające na hamowaniu nadmiernej produkcji naturalnego łoju. Działanie oczyszaczające i ściągające nadmiernie poszerzone pory pozwala cieszyć się świeżym wyglądem i gładką cerą. Regulacja wydzielania łoju niesie za sobą dodatkowe korzyści. Właściwości pokrzywy wykazują bowiem pozytywny wpływ także na włosy, które stają się puszyste i pełne objętości. Obecność prowitaminy A i witamin B2, C i K dodatkowo wzmacnia je i nadaje im naturalny połysk. Wymienione związki wykazują także działanie antyoksydacyjne, hamujące proces przedwczesnego starzenia się skóry.
 
Kosmetyki z dodatkiem ekstraktu pokrzywy zalecane są do pielęgnacji skóry tłustej i łojotokowej. Regularne ich stosowanie zapobiegam powstawaniu wyprysków i wypadaniu włosów.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel