POKRZYWA

Pokrzywa jest jednym z powszechnie spotykanych chwastów. Znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie, kosmetyce, a ostatnio także w kuchni. Surowcem zielarskim pokrzywy są liście i korzenie. Liście zawierają wysokie stężenie naturalnych barwników, garbników, flawonoidów, witamin, a także soli mineralnych. Korzenie zawierają natomiast kwasy organiczne, sterole, polisacharydy oraz wartościowe pektyny.
 
Liczne substancje aktywne wykazują działanie sebostatyczne, polegające na hamowaniu nadmiernej produkcji naturalnego łoju. Działanie oczyszaczające i ściągające nadmiernie poszerzone pory pozwala cieszyć się świeżym wyglądem i gładką cerą. Regulacja wydzielania łoju niesie za sobą dodatkowe korzyści. Właściwości pokrzywy wykazują bowiem pozytywny wpływ także na włosy, które stają się puszyste i pełne objętości. Obecność prowitaminy A i witamin B2, C i K dodatkowo wzmacnia je i nadaje im naturalny połysk. Wymienione związki wykazują także działanie antyoksydacyjne, hamujące proces przedwczesnego starzenia się skóry.
 
Kosmetyki z dodatkiem ekstraktu pokrzywy zalecane są do pielęgnacji skóry tłustej i łojotokowej. Regularne ich stosowanie zapobiegam powstawaniu wyprysków i wypadaniu włosów.

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Share your comment
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel