OLEJEK Z DRZEWA HERBACIANEGO

Olejek z drzewa herbacianego (Meleleuca alterniforia) jest od dawna znanym i powszechnie stosowanym naturalnym środkiem przeciwgrzybiczym i bakteriobójczym. Już w kulturach pierwotnych rozgniecione liście drzewa herbacianego używano do odkażania ran.
 
Olejek stosowany w przemyśle kosmetycznym, w porównaniu ze swoim syntetycznym odpowiednikiem – nadtlenkiem benzoilu, wykazuje jednak znacznie trwalsze efekty. Jako składnik szamponów skutecznie hamuje powstawanie infekcji grzybiczych, w tym powodujących powstawanie łupieżu. Jako substrat kosmetyków do oczyszczania twarzy i demakijażu ogranicza występowanie trądziku.
 
Z kolei olejek herbaciany w składzie preparatów do płukania ust zapobiega powstawaniu stanów zapalnych dziąseł. Należy jednak pamiętać, że olejku herbacianego nie należy przyjmować doustnie, ponieważ połknięty może działać toksycznie. Odradza się również stosowanie preparatów z udziałem olejku u dzieci, kobiet w ciąży oraz alergików.
 
Olejek herbaciany występuje powszechnie także w postaci samoistnej. Stosowany jako koncentrat służy intensywnemu, kierunkowemu zwalczaniu infekcji grzybiczych i bakteryjnych.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel