OLEJEK CUPUAÇÙ

Olejek Cupuacu (czyt. kupuaszu) powstaje z tłoczenia na zimno nasion drzewa Theobroma grandiflorum, które wyglądem złudząco przypomina drzewo kakaowca. To tropikalne drzewo powszechnie występuje w dorzeczu Amazonki i jest uprawiane w dżunglach Kolumbii, Boliwii i Peru oraz w północnej części Brazylii. .
 
Olej ten zawiera wysokie stężenie witaminy E oraz drogocennych fitosteroli takich jak stigmasterol, beta-sitasterol i kampesterol. Sterole pochodzenia roślinnego wykazują duże powinowactwo do steroli występujących w organizmie ludzkim. Przyczynia się to do dobrej tolerancji substancji i jej niezastąpionego wpływu na odbudowę lipidowej bariery naskórka. W konsekwencji skóra jest gładka, przyjemna w dotyku oraz odporna na mikrourazy.
 
Jako idealny emolient, olej Cupuacu charakteryzuje się długotrwałym efektem nawilżającym oraz regenerującym. Nieporównywalna zdolność do wiązania wody przyczyniła się do nazywania masła Cupuacu roślinną lanoliną. W ostatnich latach olej Cupuacu został zaliczony do naturalnych filtrów promieniochłonnych UVB. Podnosi się jego właściwości przeciwzapalne.
 
Ze względu na biozgodność z tkankami ludzkimi olej ten nie wywołuje reakcji alergicznych i może być stosowany na każdą część ciała, w tym okolice śluzówek i oczu.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Share your comment
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel