OLEJ SOJOWY

Olej sojowy uzyskuje się poprzez tłoczenie nasion soi zwyczajnej. Jest jednym z najbardziej wszechstronnych w zastosowaniu surowców. Koneserzy doceniają olej sojowy jako dodatek do potraw. Z kolei w przemyśle chemicznym olej sojowy stosuje się w produkcji lakierów i farb, ale jest on także uznanym biopaliwem. Olej sojowy zawiera znaczne ilości witaminy E, flawonoidów oraz kwasu linolowego, co czyni go niezwykle użytecznym składnikiem środków kosmetycznych.
 
Obecność witaminy E decyduje o jego znakomitych właściwościach antyoksydacyjnych. Pomaga skutecznie zwalczać wolne rodniki, zachowując skórę od efektów ich szkodliwego działania, i utrzymując ją w dobrej kondycji, wolną od oznak przyspieszonego starzenia. Kwas linolowy wybitnie nawilża skórę oraz hamuje nadmierny odpływ wody z jej komórek. Zapewnia przy tym skórze gładkość, sprężystość i połysk.
 
Olej sojowy jest stanowczo polecany do cery tłustej, mieszanej, a także narażonej na zanieczyszczenia. Olej sojowy jako naturalny składnik bazowy kremów cechuje się bardzo dobrym wchłanianiem i przyjemną konsystencją.

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Share your comment
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel