OLEJ JOJOBA

Olej jojoba pozyskuje się poprzez tłoczenie na zimno ziaren jojoby. Ta interesująca roślina pochodząca z Ameryki Środkowej zyskała ogromną popularność jako składnik licznych kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Olej jojoba jest ekstraktem ziaren tej rośliny i tym samym esencją wszystkich dobroczynnych jej właściwości. Nazwa substancji jest zwyczajowa i raczej nieścisła, ponieważ olej jojoba jest w istocie woskiem o płynnej, zbliżonej do oleistej, konsystencji.
Cechuje go złocisty kolor i bardzo przyjemny, delikatny zapach, chętnie stosowany także i w aromaterapii.
 
Zasadniczą własnością wosku jojoba, zwanego też popularnie olejem, jest zdolność do regeneracji naturalnej, lipidowej struktury ochronnej skóry, co jest możliwe dzięki zbliżonym do budującego ją sebum, właściwościom chemicznym.
 
Olej jojoba jest surowcem bogatym w znaczne pokłady witaminy E. Podstawową funkcją tego składnika w zastosowaniach kosmetycznych jest zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za niszczenie struktury antyoksydacyjnej na powierzchni skóry. Przeciwutleniacze pomagają więc zahamować występowanie procesów starzenia się skóry oraz rozwój już istniejących oznak, jak zmarszczki czy zwiotczenia, zapewniając przy tym skórze optymalne nawilżenie oraz miękkość, gładkość i zdrowy wygląd.

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Share your comment
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel