MORWA BIAŁA

Morwa biała jest przedstawicielką licznej rodziny morwowatych. Choć owoce jej powszechnie uznawane są za mdłe i nie nadające się do konsumpcji to w ziołolecznictwie prym wiedzie właśnie ona.

Już od dawna korzenie morwy białej stosowane są w leczeniu cukrzycy i nieżytu górnych dróg oddechowych. Liście stanowią natomiast przysmak jedwabników. Z ich kokonów otrzymywany jest jedwab. Liście morwy białej bogate są w liczne substancje czynne.

Najważniejszy składnik to triterpenoidy wykazujące silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, wychwytujące wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się skóry. Wraz z pochodnymi fenyloflawonowymi triterpenoidy mają zdolność hamowania aktywności tyrozynazy, enzymu biorącego udział w syntezie melaniny, naturalnego barwnika skóry człowieka. W efekcie dochodzi do wybielenia zmian skórnych takich jak piegi, blizny, zmiany potrądzikowe i inne nieestetyczne przebarwienia w obrębie skóry nieowłosionej. Dodatkowa zdolność wzmacniania aktywności komórkowej przyspiesza regenerację tkanki w jej naturalnym kolorze.

Ekologiczne uprawy surowca zapewniają ich niezwykłą delikatność i umożliwiają stosowanie preparatów w obrębie skóry twarzy i piersi.
 
<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel