MALWA

Malwy najczęściej kojarzone są z kolorowymi ogródkami ozdabiającymi niewielkie domy na wsi. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z licznych właściwości leczniczo-pielęgnacyjnych tej rośliny. Już w starożytności wykorzystywane były jej właściwości przeciwzapalne i przeciwkaszlowe. Do tej pory syrop z prawoślazu jest chętnie zalecanym lekiem w leczeniu nieżytu górnych dróg oddechowych.

Surowcem zielarskim jest kwiat, zawierający aż 10% związków śluzowych, garbników, antocyjanów, pektyn i innych substancji aktywnych odpowiedzialnym za liczne właściwości pielęgnacyjne. Uprawa ekologiczna kwiatów, z dala od zanieczyszczeń i oprysków chemicznych podwyższa jakość kosmetyków naturalnych.

W kosmetyce podnosi się właściwości ściągające i przeciwzapalne kwiatów malwy. Eliminacja odczynów zapalnych pozwala przywrócić skórze jej naturalną kondycję i zdrowy koloryt. Antocyjany hamują także namnażanie bakterii w obrębie skóry skutecznie przeciwdziałając występowaniu zmian trądzikowych i ropnych.

Wyciąg z malwy ma także niezwykłe właściwości zmiękczające. Kosmetyki z jej dodatkiem gwarantują uzyskanie przyjemnej w dotyku miękkości i gładkości.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniacnie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel