LILIA WODNA

Grzybienie białe, znane szerzej pod zwyczajową nazwą lilii wodnych są nie tylko efektowną ozdobą zbiorników wodnych, lecz są także z powodzeniem stosowane w przemyśle kosmetycznym jako naturalny składnik preparatów pielęgnacyjnych. Warto nadmienić, że lilia wodna już od dawna stosowana była jako skuteczny środek odprężający, a w skoncentrowanej postaci wykazuje działanie nasenne. Lilii wodnej przypisuje się również właściwości relaksujące i obniżające napięcie. W medycynie ludowej stosowano wywary z grzybieni w leczeniu dolegliwości kobiecych.
 
Lilia wodna w składzie kosmetyków oddziałuje korzystnie na skórę. Roślina ta skutecznie neutralizuje podrażnienia, zwalcza wypryski i usuwa przebarwienia. Wykazuje również znaczną skuteczność w walce z trądzikiem. Skóra, na którą stosowane są preparaty z udziałem lilii wodnej wydaje się być lepiej naciągnięta, ujędrniona i gładka. Niedoskonałości fakturalne na powierzchni skóry są skutecznie przez nie niwelowane. Użytkownicy kosmetyków, w których składzie pojawiła się lilia wodna zgodnie utrzymują, że przynoszą one orzeźwienie, uczucie zrelaksowania oraz lepsze samopoczucie.

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Share your comment
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel