KWAS MLEKOWY

Kwas mlekowy znalazł uznanie w przemyśle kosmetycznym dzięki swoim wszechstronnym zastosowaniom oraz skuteczności w zastępowaniu działających analogicznie, syntetycznych odpowiedników. Kwas mlekowy jest kwasem z grupy AHA (alfa-hydroksylowych). Jego własności doceniano już w dawnych czasach, kiedy to jedną z najpopularniejszych metod pielęgnacji ciała były kąpiele w mleku, a szczególnie – nacieranie zawierającym znaczne ilości tego kwasu, mlekiem zsiadłym.
 
Kwas mlekowy jest znakomitym peelingiem. Skutecznie oczyszcza skórę, usuwając pozostałości martwej tkanki. Dzięki swoim własnościom chemicznym może być stosowany w wyższych stężeniach, co pozwala na spotęgowanie efektu peelingującego. Dowiedziono, że kwas mlekowy chroni i wzmacnia barierę lipidową naskórka, co pozwala na zachowanie w komórkach skóry właściwej ilości wody i tym samym optymalnego jej nawilżenia.
 
Kwas mlekowy został doceniony również jako składnik stymulujący wzrost produkcji kolagenu, dzięki czemu skóra dłużej pozostaje świeża i odporna na efekty starzenia. Działanie to również pozwala zredukować zmarszczki, zwiotczenia, a także zlikwidować nieestetyczne przebarwienia i drobne niedoskonałości na powierzchni skóry. Składnik ten pomaga również zapobiegać wypryskom skórnym, szczególnie trądzikowi, nadając skórze piękny, zdrowy oraz młody wygląd.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Mają Państwo możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli nie wyrażają Państwo zgody, prosimy o zmianę ustawień w przeglądarce lub opuszczenie serwisu. Dalsze korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies w przeglądarce oznacza akceptację plików cookies, co będzie skutkowało zapisywaniem ich na Państwa urządzeniacnie ich pozwala nam zapewnić Państwu maksymalną wygodę przy korzystaniu z naszych serwisów.
AKCEPTUJĘ
pixel