HIBISKUS

Hibiskus (INCI: Hibiscus Rosa-Sinensis) to roślina ozdobna zwana inaczej Ketmią Szczawiową, Floridą Canberry lub Różą Chińską czy Malwą Sudańską. To duży kwiat o mięsistych płatkach, z których po wysuszeniu można przygotować owocowy napój lub rozgrzewającą herbatę. Popularnym kolorem hibiskusa jest niezwykle intensywna czerwień lub purpura, ale może on występować także w odcieniach bieli, różu, żółtego, kremowego lub błękitu.

Kwiat hibiskusa słynie z wielu dobroczynnych właściwości leczniczych. Od lat jest chętnie wykorzystywany nie tylko jako składnik kosmetyków naturalnych, ale także w kuchni i lekach.

Kwiat hibiskusa w swym kielichu zawiera cenne dla zdrowia witaminy (szczególnie witaminę C), wapń, kwasy organiczne: hibiskusowy, cytrynowy i jabłkowy oraz sole mineralne, a jego ekstrakt jest bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów. Liście kwiatu hibiskusa bogate są m.in. w błonnik, sterole i karoteny. W kosmetykach naturalnych wykorzystuje się przede wszystkim ekstrakt i olej wytwarzany bezpośrednio z nasion hibiskusa.

Hibiskus uelastycznia i silnie nawilża skórę, łagodzi podrażnienia, wyraźnie spłyca zmarszczki, wygładza i wyrównuje koloryt skóry, ujędrnia, wygładza i zmiękcza skórę, skutecznie zwalcza wolne rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia. Przyspiesza proces odnowy komórkowej, pomaga odbudować naturalną warstwę ochronną naskórka, wzmacnia kruche naczynka krwionośne i przeciwdziała powstawaniu tzw. „pajączków”.

<<< WRÓĆ DO SPISU TREŚCI

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel