GLICERYNA

Gliceryna jest znaną od dawna substancją nawilżającą o charakterystycznym słodkim zapachu. Uzyskiwana jest w procesie zmydlania tłuszczów roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego.
 
Gliceryna cechuje się nieporównywalnymi właściwościami higroskopijnymi, które odpowiadają za jej niezwykłe działanie nawilżające. Ma zdolność penetracji do najgłębszych warstw naskórka, w których reguluje prawidłowe uwodnienie komórek i odbudowę wierzchnich warstw tkanki. Dodatkowo wspomaga funkcjonowanie lipidów skórnych, co wydłuża efekt nawilżenia i pozytywnie wpływa na elastyczność i jędrność skóry. Przywraca naturalną miękkość po wysuszającym działaniu alkoholu etylowego na nasze dłonie.
 
Gliceryna pełni w kosmetyce pełni również dodatkowe funkcje. Zapobiega bowiem nadmiernemu wysychaniu preparatu, nadając mu przy tym przyjemną konsystencję. Kosmetyki z dodatkiem gliceryny łatwo się rozsmarowują i nie wałkują się po ich aplikacji.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel