DZIURAWIEC

Dziurawiec od wieków znany był jako ziele o wszechstronnym zastosowaniu zdrowotnym. W medycynie ludowej był uznanym środkiem w leczeniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a nawet krótkotrwałych spadków nastroju, tzw. depresji sytuacyjnej.
 
Dziurawiec jest rośliną występującą powszechnie w całej Polsce i większości rejonów świata. Cechują go charakterystyczne żółte kwiaty, wydzielające po ich ściśnięciu czerwonawy sok, tzw. krew Świętego Jana.
 
Dziurawiec zawiera obfite ilości flawonoidów, substancji organicznych wykazujących niezwykle szeroki wachlarz zastosowań w medycynie i kosmetyce. Dzięki ich zawartości dziurawiec skutecznie łagodzi podrażnienia, przyczynia się do regeneracji skóry oraz uśmierza ból. Wykazuje także właściwości odkażające.

 
Dziurawiec jest środkiem niezastąpionym przy pielęgnacji oparzeń słonecznych oraz skóry szczególnie uwrażliwionej na podrażnienia i uszkodzenia.
Poza zdolnościami regeneracyjnymi, dziurawiec przywraca skórze naturalny koloryt, skutecznie redukując zaczerwienienia.
 
Warto wspomnieć, że zawarte w dziurawcu flawonoidy wykazują również działanie antyoksydacyjne. Ta właściwość pozwala zachować skórę od skutków jej starzenia w postaci utraty jędrności, wiotczenia oraz eskalacji zmarszczek.
 
WRÓĆ DO SPISU TREŚCI >>>

  • facebook
  • twitter
  • pinterest
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
AKCEPTUJĘ
pixel